Cum stabilesti fluxul de numerar al firmei


O companie nu poate supravietui fara un flux de numerar sanatos, cunoscut, in ultimii ani. Probleme pot insa sa apara chiar si atunci cand firma este profitabila. Citeste in continuare cateva reguli de "supravietuire".


 

"De cativa ani, mai exact de la inceputul crizei, am scris numeroase articole si am sustinut cu tarie ca fluxul de numerar este <regele>. Si astazi, probabil ca intotdeauna, fie criza sau nu, voi sustine aceasta teorie. Fluxul de numerar este exact ca diagnosticul pus de un medic, adica este masura sanatatii financiare a unei companii. De aici nu trebuie insa sa tragem concluzia ca este mai bine sa nu avem un business, ca sa nu ne mai <batem capul cu fluxul de numerar>. Cash flow-ul este si o notiune de dezvoltare personala a fiecaruia dintre noi", spune pentru startups.ro Mirela Serban, Managing Partner la R&M Audit.

Clara Chirculescu, CFO (Chief Financial Officer) la AchieveGlobal Romania, spune pentru startups.ro ca fluxul de numerar este sangele care curge prin venele unei organizatii, iar un flux sanatos reprezinta diferenta dintre incasari si plati sau banii care circula inspre si dinspre organizatie, intr-o perioada de timp data.


Care sunt tipurile de flux de numerar
Fluxul de numerar poate proveni din activitati operationale, din finantare si din investitii. 

Primul tip este generat din activitatile de functionare ale firmei, indiferent de tipul lor.

"Fluxurile de numerar specifice activitatii operationale a firmei inseamna fluxurile de incasari din vanzari curente de produse si servicii catre clienti si din recuperarea contravalorii vanzarilor anterioare, precum si fluxurile de plati catre furnizorii de marfa, materiale si servicii, plati cu salariile, cu obligatiile fiscale. Este foarte important ca diferenta intre incasari si plati sa fie pozitiva si suficient de mare, astfel incat sa acopere deficitele care apar in activitatile de investitii si de finantare", spune pentru startups.ro Anda  Racsa, fondatorul si managerul ABC Training Consulting.

Fluxul de numerar din finantare reprezinta banii primiti de la actionari sau asociati, imprumuturi de la institutii financiare (banca) sau dati acestora sub forma de dividende, rascumpararea propriilor actiuni sau plati de dobanda, rate bancare, dobanzi si comisioane.

"Fluxul de numerar din activitatile investitionale sunt acei bani <investiti> in functionarea pe termen lung a firmei, fie ca este vorba de elemente de capital (actiuni la alte entitati, certificate de trezorerie), fie ca este vorba de achizitionarea sau vanzarea de cladiri/terenuri/mijloace fixe corporale (masini, utilaje) sau necorporale (softuri, licente)", detaliaza Clara Chirculescu.

Anda Racsa completeaza ca la soldul initial al banilor lichizi disponibili in conturile bancare si in casierie se adauga incasarile si platile specifice celor trei categorii de fluxuri de numerar, obtinandu-se soldul final al banilor lichizi, disponibili pentru a continua activitatea afacerii in perioada urmatoare.


Cum se calculeaza fluxul de numerar
Fluxul de numerar poate fi calculat pornind de la disponibilitatile de la inceputul perioadei de referinta (luna, trimestru, an), la care se adauga incasarile si se deduc platile din acea perioadei.

"Exista doua metode pentru prezentarea situatiei financiare a fluxurilor de numerar: directa si indirecta. Cea directa se bazeaza pe delimitarea fluxurilor de incasari - plati proprii fiecarei activitati. Cea indirecta porneste de la rezutatul financiar al perioadei, care se ajusteaza intai cu elementele de venit/cost, care nu reprezinta miscare de numerar, o a doua ajustare fiind a tranzactiilor cu numerar, capital circulant", mentioneaza Clara Chirculescu.

CFO-ul AchieveGlobal da urmatoarele exemple de calcul pentru fiecare tip de flux de numerar prin metoda directa, valorile rezultate fiind nete:

• pentru cel operational, din incasarile de la clienti se scad platile catre furnizori si angajati, rezultatul reprezentand numerarul din aceste activitati; se adauga dobanzile platite si impozitul pe profit;

• pentru cel din investitii, din incasarile din vanzarea echipamentelor/mijloacelor fixe se scad platile pentru achizitionarea de utilaje, la care se adauga dividendele primite;

• pentru cel de finantare, din numerarul provenit din imprumut se scad dividendele platite.

Pentru a afla numerarul de la sfarsitul perioadei, rezultatul adunarii celor trei tipuri de flux de numerar ar trebui sa reprezinte o crestere neta de numerar fata de cel de la inceputul perioadei.

Clara Chirculescu precizeaza ca, de exemplu, in cazul metodei indirecte, fluxul de numerar generat din operatiuni este ajustat, prima data, cu profitul net inainte de impozitare (se adauga cheltuielile cu amortizarea si cele cu dobazile si se scad veniturile din dobanzi) si, apoi, cu profitul din exploatare inainte de modificarile capitalului circulant - descresterea sau cresterea creantelor (sumele de primit de la clienti), cresterea sau descresterea datoriilor pe termen scurt (catre furnizori, taxe) si descresterea sau cresterea stocurilor.


Exemplu pentru stabilirea fluxului de numerar
Anda Racsa da urmatorul exemplu, pentru a se intelege mai bine ce este, cum se calculeaza si de ce este foarte important fluxul de numerar al afacerii: un antreprenor imprumuta de la un prieten 1.000 lei, pentru 20 zile, ceea ce inseamna ca a incasat un imprumut si are disponibili bani lichizi in valoare de 1.000 lei.

"Cumpar marfa de la un furnizor si am stocuri in valoare de 1.000 lei = 100bucati x 10lei/bucata. Platesc furnizorului contravaloarea achizitiilor. Pana acum situatia financiara este urmatoarea: nu mai am bani lichizi (cash), dar am stocuri (bani imobilizati temporar) in valoare de 1.000 lei, achizitionate, in totalitate, printr-un imprumut de la prietenul finantator", detaliaza Anda Racsa.

Antreprenorul gaseste un client si negocieza prima vanzare: 50 bucati, la pretul de vanzare de 15 lei/bucata, termenul de plata este de 30 de zile.
Situatia financiara devine urmatoarea: veniturile din vanzari de la client sunt de 750 de lei, cheltuielile aferente marfii vandute sunt de 500 lei, iar profitul calculat, cel non-cash, ca diferenta dintre primele doua, este de 250 de lei.

"Dupa realizarea tranzactiilor comerciale, de cumparare de la furnizor si de vanzare catre client, si a tranzactiilor financiare de incasare de la prietenul care mi-a acordat imprumutul si de plata catre furnizorul de la care am achizitionat marfa, am ajuns la urmatoarele concluzii: nu am bani lichizi, ca sa-mi continui activitatea, dar am profit, 250 de lei, adica <bani potentiali>. Daca am profit de 250 lei, unde sunt…banii?! Si cum ii voi returna datoria de 1.000 lei prietenului finantator, la termenul convenit?", spune Anda Racsa.

Managerul ABC Training Consulting precizeaza ca acestea sunt intrebari cu care se confrunta multi antreprenori, manageri si specialisti, iar raspunsurile nu sunt greu de gasit, daca se inteleg conexiunile dintre toate actiunile noastre si banii - lichizi, potentiali, imobilizati etc.


Ce factori influenteaza fluxul de numerar
Atunci cand isi stabileste fluxul de numerar, o firma trebuie sa ia in calcul salariile (angajari sau reduceri de personal in perioada de referinta?), chiria (sediu? echipamente in leasing?), furnizorii de utilitati sau de materie prima (cresterea sau scaderea costurilor, corelata cu volumul vanzarilor) si taxele (modificari ale Codului fiscal etc.).

"Fluxul de numerar se compune din incasari reale si plati reale din activitatea curenta/operationala, dar si infuzii de capital de lucru de la investitori sau de finantare a datoriei. Veniturile si cheltuielile nu se iau in considerare, acestea fiind elemente aferente contului de profit si pierdere", explica Mirela Serban.

Clara Chirculescu mai spune ca, atunci cand isi face fluxul de numerar, reprezentantii firmei trebuie sa fie atenti la termenele de plata in relatiile contractuale cu furnizorii, cele de incasare de la client (vanzari pe credit) - care sunt clientii rau platnici? ce se poate face pentru a eficientiza colectarea facturilor?, de necesarul de investitii in echipamente, dotari si utilaje, precum si de finantare externa sau crestere organica prin reinvestirea profitului din perioada anterioara.

Mirela Serban completeaza ca fiecare companie, dar si fiecare persoana, trebuie sa-si stabileasca fluxul de numerar in functie de strategia pe care o are - de investitii, o perioada mai prudenta etc.

"Toate aceste strategii trebuie corelate cu activitatea curenta a societatii sau cu cheltuielile lunare (personale) deja angajate, respectiv termenul de facturare, termenul de plata si incasare a facturilor, termenele pentru ratele de leasing, chirii, utilitati, salarii, credite, bilete la ordin, cec-uri, impozite de plata etc.", adauga Mirela Serban.

Ea spune ca este important sa nu fie blocate resurse in anumite directii, iar alte directii de business sa nu poata fi dezvoltate din lipsa lichiditatilor, de aceea este esential sa fie ajustate imediat.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Un flux sanatos de numerar reprezinta diferenta dintre incasari si plati sau banii care circula inspre si dinspre organizatie
, intr-o perioada de timp data.
Fluxul de numerar este de trei tipuri - din activitati operationale, din finantare si din investitii. 
Fluxul de numerar poate fi calculat pornind de la disponibilitatile de la inceputul perioadei de referinta, la care se adauga incasarile si se deduc platile din acea perioadei.
Antreprenorii trebuie sa tina cont de diferenta importanta dintre profit si fluxul de numerar, deoarece acestia se intreaba, de multe ori, "de ce nu am profit, caci eu am bani in banca?".
Antreprenorii trebuie sa se concentreze, prioritar, pe obtinerea banilor lichizi, cash, si, apoi, pe profit, pentru ca principala cauza a falimentului unei afaceri este lipsa banilor lichizi pentru continuarea activitatii.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii