MedLife: investitii de 20 milioane de euro in urmatorii ani


Suma va fi alocata in perioada 2010 - 2013, jumatate din aceasta fiind finantata de International Finance Corporation (IFC), parte a Grupului Banca Mondiala si unul dintre actionarii companiei (cu aproximativ 12,5% din participatii).

Printre proiectele finantate va fi cel de-al doilea spital al companiei, se arata in comunicatul de presa. Acesta a fost anuntat in aceasta primavara.

Pentru acest proiect, MedLife a inchiriat o cladire de aproximativ 9.500 mp, in zona Floreasca din centrul Capitalei, care va fi consolidata. Spitalul va include o unitate de primiri urgente, cinci sali de operatie si 140 de paturi. Lucrarile de amenajare vor inceapa in acest an, finalizarea fiind programata pentru primavara anului viitor.

MedLife detine deja un spital privat, Life Memorial Hospital, situat in zona Grivita in aria nord-vestica a Bucurestiului, in care a investit aproximativ 17 milioane de euro.

Un alt proiect va fi demarat de companie la Brasov, acesta urmand sa se deruleze in doua etape. Intr-o prima faza se va lansa hiperclinica MedLife, iar in a doua etapa se va inaugura, alaturat, un spital privat. Proiectul din Brasov va fi dezvoltat pe o suprafata de 2.800 mp, hiperclinica MedLife urmand sa fie deschisa pana la sfarsitul acestei veri.

Acest proiect este realizat impreuna cu Policlinica de Diagnostic Rapid din Brasov din care MedLife a preluat 80%, la sfarsitul lunii iunie, tranzactia fiind in jur de trei milioane de euro.

Alt proiect al MedLife este un spital de chirurgie, destinat afectiunilor urologice. Investitia in amenajarea acestuia va fi in jur de 2 milioane - 2,5 milioane de euro. Acesta va cuprinde 60 de paturi, trei sali de chirurgie, urmand sa fie amplasat in zona Ferdinand.

Al cincilea proiect este un o clinica si un spital de mici dimensiuni la Cluj-Napoca.

"Piata de servicii medicale este foarte mica in Romania si segmentata fata de Polonia si Ungaria. In Romania exista o cerere mare de servicii de customer service, de a avea grija de pacienti inainte si dupa interventii, de a le explica ce se intampla", a spus, in cadrul unei conferinte de presa, Mihai Marcu, Presedintele Consiliului de Administratie al MedLife.

De asemenea, in acest an, compania va deschide patru farmacii PharmaLife (Drumul Taberei, Favorit, Unirii si Baneasa), pe langa cele deschise in prezent, acest proiect urmand sa continue in toate unitatile proprii. Toate farmaciile sunt pozitionate in cadrul unitatilor proprii existente, strategia fiind similara si pentru celelalte unitati programate. Investitia medie intr-o farmacie este de 100.000 de euro.  

Achizitii
Mihai Marcu estimeaza ca firma va mai achizitiona o companie in acest an si una anul viitor.

"Pentru achizitii, tendinta este o cursa din partea celor trei mari operatori de pe piata (n.red. - MedLife, CMU si Medicover). Fuziunea Euroclinic este de mici dimensiuni, 30 de paturi, dar in ceea ce inseamna consolidarea pietei este un deal interesant, pentru ca sunt multi specialisti acolo. In achizitii sunt mai multe moduri de a pune problema", a mai spus Mihai Marcu.

Leo Gherghina, Partner al fondului SGAM Eastern Europe, care la sfarsitul anului trecut a achizitionat 36,25% din MedLife, spune ca fondul se va implica in activitatea de fuziuni si achizitii si ca acesta are rolul de a duce firma in zona de organizare tip corporate, urmand ca din august sa aduca un nou director financiar.

Mihai Marcu a subliniat ca MedLife nu are nevoie de finantare suplimentara, putand atrage in cateva saptamani fonduri de 20 milioane - 25 milioane de euro, dar daca va fi nevoie nu exclude nicio varianta de atragere de capital, de la listarea la Bursa si pana la atragerea unui nou actionar.

Pe langa SGAM si IFC, actionarul majoritar este familia Marcu, cu 51% din participatii.

Potrivit lui Mihai Marcu, MedLife detine 4% - 6% din piata de servicii medicale din Romania. El mai spune ca tendinta pe piata este de reducere a preturilor pentru serviciile medicale private.

MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, avand cinci hiperclinici in Bucuresti si in tara, cinci laboratoare proprii de analiza, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, sase centre cu specializare unica si in colaborare cu aproximativ 110 clinici medicale partenere din toata tara. Compania are in prezent aproximativ 1.000 de angajati.

Guy Ellena, Director al Diviziei de Sanatate si Educatie din cadrul IFC, spune ca, pe langa finantarea acordata MedLife in acest an IFC negociaza acordarea inca unei finantari pentru un furnizor de servicii medicale. Acesta mai mentioneaza ca au incercat sa ofere credite si in educatie, insa nu au gasit nicio companie potrivita in tara noastra.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii