Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Recomand ca strategiile de afaceri sa fie elaborate pe cele trei coordonate ale activitatii firmei (comerciala, manageriala si financiara), pentru mai multe scenarii alternative ale mediului de afaceri (pesimist, moderat, realist) si pe diverse orizonturi de timp - pe termen foarte scurt (trei luni), pe termen scurt (trei - sase luni), pe termen mediu (6 luni - 12 luni) si pe termen lung (peste un an). Pentru ca strategiile de afaceri sa fie implementate cu succes si sa se obtina rezultatele scontate, trebuie sa se aiba in vedere ca acest lucru se poate obtine numai cu oameni bine pregatiti profesional si motivati sa participe si sa sustina orice schimbare majora in organizatie", precizeaza Anda Racsa.

De unde poti porni in realizarea strategiei
Intr-un studiu al Kepner Tregoe intitulat "Reducerea cheltuielilor publice - Pretul biletului a devenit mai important decat destinatia?" (realizat de Sam Bodley - Scott, Partner si Global Director of Strategy la Kepner - Tregoe) se mentioneaza ca cele sapte intrebari pe care reprezentantii unei firme trebuie sa si le puna cand vor sa-si defineasca sau redefineasca strategia sunt, in aceasta ordine (una decurge din cealalta):

1. Care este scopul principal al organizatiei tale, care sunt principiile de baza care unifica si ghideaza tot ceea ce faci?

2. Avand in vedere ceea ce faci, cum vei fi influentat de mediul de afaceri (intreg sistemul), ce poti presupune despre cum se va schimba mediul in care te afli?

3. Tinand cont de ritmul de schimbare al mediului (sistemului), cat de departe in viitor este rational sa te uiti atunci cand iti revizuiesti misiunea si scopurile? (Cand determini pana unde in viitor ar trebui sa-ti strabilesti obiectivele strategice, ar trebui sa te gandesti la cat timp ai nevoie pentru a permite implementarea eficienta a strategiei, precum si pentru a evalua gradele de predictibilitate ale mediului tau.)

4. Dupa cum te imaginezi in viitor, care ar trebui sa fie gama de servicii pe care le oferi si care este scopul clientilor si utilizatorilor pe care ar trebui sa-i satisfaci? (Cele sapte forte motrice care trebuie sa ghideze compania sunt produsele/serviciile oferite, pietele deservite, capacitatea operationala, tehnologia, metoda de vanzare/distributie, costurile de productie reduse si recuperarea/profitul acestor forte.)

5. Pentru scopul stabilit, care sunt produsele, serviciile si grupurile de cumparatori importanti pentru ca organizatia sa-si atinga scopul si care solicita cea mai importanta investitie?

6. Avand in vedere specificul acestui produs sau piete, care sunt resursele necesare pentru a-ti asigura succesul? (Trebuie sa te gandesti care procese, sisteme, oameni si ce cultura va trebui sa furnizeze strategia ta pentru succes.)

7. Ce rezultate financiare si non-financiare va furniza succesul tau strategic? (Indicatorii cheie ai succesului strategic pe care ti l-ai definit iti permit sa raspunzi acestor doua intrebari: ne-am implementat strategia noastra? strategia noastra a avut succes?)

Exemple de strategii aplicate in companii
In functie de evolutia pietei, de la sfarsitul anului 2008, reprezentantii Benvenuti au avut mai multe scenarii si un plan de masuri adaptat fiecarei situatii.

Din cauza scaderii vanzarilor si deprecierii monedei nationale in raport cu euro (inceputul anului trecut), compania a redus costurile operationale (chirii, salarii etc.) si a diminuat bugetul de marketing.

Miruna Dumitrescu, PR Manager la Benvenuti, spune pentru startups.ro ca aceste decizii au fost completate de dezvoltarea colectiilor si implementarea unor strategii de marketing si vanzari pentru fidelizarea clientilor.

Pentru dezvoltarea colectiilor, Benvenuti continua parteneriatele existente si colaboreaza cu noi furnizori cu produse care se preteaza pietei romanesti si a dezvoltat o linie de produse cu preturi accesibile, adresata unor categorii de clienti cu venituri mai mici.

Pentru implementarea strategiilor de marketing si vanzari, s-au facut traininguri de produs si vanzari si, anul trecut si anul acesta, actiuni si campanii de marketing si comunicare (concursuri).

"In momentul de fata, consideram ca aplicarea acestui set de masuri a fost bine primit de catre piata, feedback-ul receptionat fiind pozitiv. Vom mentine aceasta politica de piata si pe viitor, propunandu-ne imbunatatirea ei continua", mai spune Miruna Dumitrescu.

Spre deosebire de companiile din alte domenii, cele medicale nu au fost nevoite sa ia masuri anticriza, pentru ca acest segment a fost mai putin afectat de situatia economica. Firmele de profil au inceput chiar sa se extinda in aceasta perioada.

"Financiar vorbind, MedLife este in parametri bugetati, iar cheltuielile sunt optimizate continuu. In pofida crizei, ultimul an a reprezentat pentru noi inceputul unui plan agresiv de extindere, care va fi continuat si in 2011. In acest sens, criza chiar ne-a ajutat, prin prisma faptului ca au scazut preturile pe piata, iar acum ne putem orienta mai usor catre achizitii (de companii medicale sau de terenuri pentru viitoarele unitati medicale sau farmaceutice). Nu intentionam sa ne schimbam strategia, ci doar sa urmarim directiile deja trasate in acest an", spune pentru startups.ro Mihai Marcu, Presedinte Consiliului de Administratie al MedLife.

In prezent, compania deruleaza un program de investitii de 20 milioane euro, fiind interesata de achizitia de firme medicale in tara.

In vara acestui an, MedLife a cumparat Policlinica de Diagnostic Rapid din Brasov printr-o tranzactie de aproxiamtiv trei milioane euro.

Compania se va extinde si pe piata farma, prin lantul de farmacii PharmaLife, care are patru unitati, iar anul viitor va deschide primele farmacii in tara, in Brasov, Cluj si Constanta.

Pentru a face fata situatiei economice, in ultimi doi ani, Romtelecom s-a axat pe reducerea si controlul costurilor, cresterea eficientei interne a companiei, mentinerea stabila a veniturilor, promovarea de oferte speciale si reducerea preturilor (pentru serviciile de telefonie fixa, internet).

Pe langa masurile luate, in acest an, reprezentantii companiei au incercat sa consolideze pozitia Romtelecom pe segmentele de piata in crestere, precum internetul broadband, serviciile de date si televiziune.

"Toate programele de crestere a eficientei interne si optimizare a costurilor au presupus in primul rand schimbarea unui mod de lucru, solutii noi pentru aceleasi situatii, si nu simple taieri de costuri. Controlul costurilor companiei si ofertele adaptate noilor nevoi de consum ale clientilor sunt in continuare cele mai importante prioritati pentru noi", spune pentru startups.ro Cristina Popescu, Director Relatii Publice la Romtelecom.

De exemplu, la sfarsitul anului trecut, compania a incheiat un contract pentru activitatile de comutatie si electroalimentare, incluzand transferul a aproximativ 400 de angajati catre Ericsson Romania.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Anul trecut, oamenii de afaceri au inceput sa fie preocupati de reducerea costurilor si a platilor fixe lunare, obiectivul fiind stabilitatea financiara a firmelor.
Anul acesta au continuat actiunile de ajustare si optimizare a costurilor si a platilor fixe, avand in vedere fluidizarea fluxurilor de incasari si de plati care sa asigure stabilitatea financiara a firmei.
Antreprenorii si managerii trebuie sa inteleaga si sa anticipeze tendintele de <reasezare> a cererii si a ofertei din toate domeniile mediului de afaceri si sa-si restructureze/ reorienteze afacerea din punct de vedere al produselor si serviciilor catre piata si clientii tinta, diferentiindu-se de concurenta prin plusvaloarea creata si beneficiile oferite clientilor.
(Re)definirea strategiei unei companii trebuie sa inceapa de la intrebarile”Care este scopul principal al organizatiei tale, care sunt principiile de baza care unifica si ghideaza tot ceea ce faci?

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.