Cum poti incheia un contract de comodat


Prin contractele de acest tip, se permite folosirea temporara si gratuita a unui bun (mobil sau imobil), precum un autoturism, o cladire etc. Cel care utilizeaza bunul (comodatarul) este obligat sa il restituie asa cum l-a primit.

 

 

Bunurile care se consuma prin intrebuintare (consumptibile) si cele care pot fi inlocuite cu altele (fungibile) nu pot fi obiectul unui astfel de contract.

Contractul de comodat este cunoscut si sub denumirea de imprumut de folosita si este reglementat prin articolele 1.560 pana la 1.575, din Codul Civil.

Iuliana Negoita, avocat colaborator la societatea de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, spune pentru startups.ro ca, in practica, contractul de comodat este larg utilizat in vederea obtinerii unui drept de folosinta asupra unui spatiu pentru stabilirea sediului social al unei societati comerciale sau in vederea utilizarii unui autoturism in scopul desfasurarii unei activitati profesionale etc.


Cine poate semna contractul
Atat persoanele fizice, cat si companiile pot fi parte intr-un contract de comodat.

Pentru o persoana juridica, incheierea unui contract de comodat in calitate de comodatar reprezinta o facilitate, caci va dobandi folosinta gratuita a bunului pe o perioada de timp determinata. Din acest punct de vedere, este irelevanta persoana comodantului, respectiv daca acesta este o persoana fizica sau juridica”, explica pentru startups.ro Madalina Scurtu, avocat asociat la societatea de avocatura Deli & Asociatii.

Incheierea unui astfel de contract este calificata drept un act de administrare, astfel incat, comodantul poate fi proprietarul bunului, un uzufructuar sau un locatar, daca transmiterea folosintei nu a fost interzisa prin contractul principal.

Doar comodatarul nu are dreptul de a transmite, la randul sau folosinta bunului, cata vreme nu a fost stipulat contrariul prin contractul de comodat”, subliniaza Madalina Scurtu.

Iuliana Negoita precizeaza ca persoana juridica este tinuta de respectarea principiului specializarii capacitatii sale de folosinta si ca nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin actul de infiintare sau statut (art. 34 alin.1 din Decretul nr. 31/1954).

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale incheie contracte de comodat, de exemplu, pentru stabilirea sediului profesional sau a unui punct de lucru, in aceleasi conditii ca si o companie.

In mod frecvent se recurge la incheierea unui comodat pentru stabilirea sediului profesional, dispozitiile legale prevazand expres ca este necesar ca PFA, titularul intreprinderii individuale sau oricare membru al intreprinderii familiale, de la caz la caz, trebuie sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia sediul este declarat”, mai spune Iuliana Negoita.


Valabilitate
Pentru valabilitatea contractului de comodat sunt necesare acordul de vointa si predarea (traditiunea) bunului care face obiectul contractului.

Predarea este necesara pentru insasi formarea contractului, ea nefiind o obligatie izvorata din contract cum se intampla, spre exemplu, in cazul contractului de vanzare-cumparare”, spune pentru startups.ro Stefania Radoi, Junior Associate la casa de avocatura Bulboaca & Asociatii.

In conditiile in care valabilitatea contractului este conditionata si de predarea bunului, Madalina Scurtu completeaza ca, intrucat contractul de comodat este un contract real, faptul material al predarii poate fi demonstrat cu orice mijloc de proba.

Iuliana Negoita subliniaza ca numai in cazurile in care bunul se afla, indiferent cu ce titlu, in posesia sau in detentiunea comodatarului, contractul se va incheia solo consensu (prin simpla manifestare de vointa a partilor).

Pentru valabilitate, nu este necesara inregistrarea acestui contract la vreun organ fiscal, iar forma autentica a contractului nu este impusa de lege, astfel ca forma acestuia poate lua nastere la momentul semnarii sale de catre parti.

Exclusiv pentru considerentul ca prin incheierea contractului de comodat nu se transmite decat un drept de folosinta a bunului, iar nu insusi dreptul de proprietate, forma autentica a contractului de comodat nu este prevazuta ad validitatem”, mai spune Madalina Scurtu.

La incheierea unui contract de comodat trebuie sa se verifice daca sunt valabile actele juridice (obiect, cauza, consimtamant, capacitate) care stau la baza acestuia.

In plus, trebuie sa se dovedeasca si ca cel care incheie contractul de comodat are acest drept. In cazul in care contractul se incheie cu o persoana fizica, se solicita actul de identitate al acesteia si actul in baza caruia detine bunul ce se transmite in folosinta.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Contractul de comodat permite folosirea temporara si gratuita
a unui bun mobil sau imobil (autoturism, cladire etc)
Cel care utilizeaza bunul este obligat sa il restituie asa cum l-a primit.
Contractul de comodat este larg utilizat in vederea obtinerii unui drept de folosinta asupra unui spatiu pentru stabilirea sediului social al unei societati comerciale sau in vederea utilizarii unui autoturism in scopul desfasurarii unei activitati profesionale.
Atat persoanele fizice, cat si companiile pot fi parte intr-un contract de comodat.
Incheierea unui astfel de contract este calificata drept un act de administrare, astfel incat, comodantul poate fi proprietarul bunului, un uzufructuar sau un locatar, daca transmiterea folosintei nu a fost interzisa prin contractul principal.
Autentificarea contractului de catre notar sau certificarea continutului de un avocat nu este necesara, dar partile o pot face.
Perioada pe care se incheie contractul nu este stabilita prin legislatia, insa partile trebuie sa o stabileasca, pentru ca transmiterea in folosinta a bunului nu poate fi perpetua.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii